Belvárosi Panzió - Pápa

 

Látnivalók Pápán:

   

Ganna leglátogatottabb nevezetessége a galánthati Esterházy család nyughelye. Az Esterházy Miklós által alapított és építetett plébániatemplom és mauzóleum 1816-ban került felszentelésre, s azóta több tucat temetkezésre került sor a településen.

   

Már csak a Zsinagóga méretei is mutatják, milyen komoly hitélettel kellett számolni Pápán egészen 1944-ig, a közösség jelentős részének elhurcoltatásáig.

Az épület megmentésére több kezdeményes sikertelensége után talán az idei évben nyílik lehetőség.

   

A református egyházközség története városunkban több száz éves múltra tekint vissza. A sok megpróbáltatás ellenére Pápa a református vallás egyik meghatározó településének tekinthető, hiszen helyet biztosít az egyházkerület központjának, valamint a méltán híres református kollégiumnak.

   

Kluge Károly 1786-ban nyitotta meg várusunkban kékfestő műhelyét, mely egészen 1956-ig a család tulajdonában maradt. Jelenleg -önkormányzati fenntartásban - múzeum működik az épületegyüttesben, amely végigvezeti az érdeklődőt az kékfestés egyes munkaállomásain.

   

A pápai Gyógy- és Termálfürdő 2003-ban nyitotta meg kapuit. Azóta folyamatosan bővülő szolgáltatásokkal (gyermekmedence, óriáscsúszda) várja a pihenni vágyó vendégeit.

A szolgáltatásokkal és áraikkal, valamint a nyitvatartással kapcsolatban a következő linken kaphat további információt: varkertfurdo.hu

(foto: www.varkertfurdo.hu)

   

A 18. század folyamán épült Esterházy Kastély az egyik meghatározója a város külső képének. "U" alakú épülete középső szárnyában nemrégen nyitott meg az ún.

   

Az Esterházy Károly építetett és Fellner Jakab által tervezett katolikus Nagytemplom 1795-ben került felszentelésre. Ugyan az idő vasfoga erőteljesen érezteti hatását a templom megjelenésén: a Maulbertsch által készített freskók vagy a Maurer által festett főoltárkép ma is túristák ezreit vonzza a templomba.

Pápa nekem nem szép vagy csúnya, a városok mércéje. Ha kisvárosba érkezem, ahol a földszintes házak előtt gömbölyű akácfák állnak, a kapuk mögött pedig hosszú, visszhangos kapualjak, egy kicsit mintha hazaértem volna.

Vathy Zsuzsa

TOP